Voorlichting en veiligheid

Onze kraamverzorgenden geven u tijdens de kraamperiode adviezen en instructies zodat uw kindje veilig kan opgroeien.

De wieg

De bodem van de wieg kan het beste voorzien zijn van ventilatiegaatjes. De afstand tussen de spijlen kan beter niet groter zijn dan 41 tot 61 cm. De zijkanten van de wieg kan het beste niet te afgesloten zijn omdat de lucht dan beter kan circuleren. Gebruik als wiegbekleding het liefst dunne katoen. Een zogenaamde hoofdbeschermer raden we af omdat deze de ademhaling van je baby kan belemmeren.

Het ledikantje

Het ledikantje kan het beste een verstelbare bodem hebben. De afstand tussen de spijlen kan beter niet groter zijn dan 41 tot 61 cm en de spijlen beter verticaal doorlopen tot de bodem. Een lattenbodem ventileert het best. Gebruik voor de bekleding bij voorkeur dunne katoen. Een hoofdbeschermer raden we af omdat deze de ademhaling van je baby kan belemmeren.

Het matrasje

Een goed matrasje is stevig en minimaal 8 cm dik. Er kan het beste ruimte zijn tussen de matras en de binnenkant van het bedje of wieg, maar niet meer dan 2 cm. Matrasjes van kapok of zeegras worden afgeraden. Maak je zelf een matrasje let er dan op dat de tijk van katoen is. Gebruik een molton om het matrasje te beschermen.

De dekentjes

Gebruik bij voorkeur katoenen of wollen dekentjes.

Het dekbedje

De eerste twee jaar kun je beter geen dekbedje gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat dekbedjes gevaarlijk kunnen zijn omdat ze te veel isoleren en te weinig ventileren. Er kan gemakkelijk warmtestuwing ontstaan.

Het sloopje en zeiltje

Gebruik geen zeiltje of losliggend sloopje. Deze kunnen de ademhaling van je baby belemmeren.

De knuffels in bedje of wieg

Plaats liever geen knuffels in het bedje. In kussenachtige knuffels kan je baby met de neus en mond verzinken, waardoor de ademhaling belemmerd wordt. Let er bij de aanschaf van knuffels op dat er geen zacht plastic in verwerkt is.

De kruiken

Bij het gebruik van kruiken zijn veiligheid en het voorkomen van brandwonden heel belangrijk. Let erop dat je kruik voorzien is van het keurmerk van Keurmerkinstituut Goedgekeurd, maar ook op de volgende punten:

  • Is de rubberen binnenring niet in goede staat ? Schaf een nieuwe ring of dop aan.
  • Is de kruik beschadigd of zitten er roestplekken in? Vervang de kruik.
  • Is de schroefdraad beschadigd? Vervang de kruik.
  • Lekt de dop? Vervang de dop of de hele kruik.

De commode of aankleedtafel

De commode of aankleedtafel moet stevig zijn. Een goede werkhoogte is ongeveer 90 cm.

Het badje

De badstandaard is ongeveer 90 cm hoog.

Roken? Niet waar de kleine bij is.

Roken tijdens en na de zwangerschap of in de directe omgeving van je baby raden we sterk af. Uiteraard rookt de kraamverzorgende niet in huis.